راهکارهای پیشگیری از خودکشی

0 179

زمانی که فردی احساس کند این دنیا برای او چیزی جز شکنجه نیست و دیگر زندگی در این دنیا را نمی‌خواهد به خودکشی فکر می‌کند. اغلب این افراد توانایی تحمل شرایط موجود را ندارند و به اصطلاح احساس می‌کنند که به بن‌بست رسیده‌اند. علل مختلفی وجود دارد که می‌تواند باعث خستگی فرد شود و او را به فکر این امر ناگوار بیندازد. ما در این مقاله قصد داریم این علل را بررسی کنیم و راهکارهایی را برای جلوگیری از آن ارائه دهیم. 

خودکشی چیست؟

در اقدام به خودکشی فرد دچار رفتارهای غیرعادی می‌شود و قصد دارد با آسیب رساندن به خود، به زندگیش خاتمه دهد. زمانی که فرد دچار مشکلات شدیدی در زندگی شود و دیگر نتواند شرایط موجود را تحمل کند، به دنبال راهی برای خلاص شدن خود از این شرایط می‌گردد.

اغلب خودکشی‌ها در کشورهای متوسط با درآمد پایین اتفاق می‌افتد و بیشتر بین افراد 15 تا 19 ساله رایج است. خودکشی ممکن است برای هر فردی رخ دهد، اما یک انسان آگاه و سالم باید سعی کند عوامل این کار خطرناک را شناسایی کند و با کار کردن روی اخلاق خود و دیگران از شر این اتفاق ناگوار نجات یابد. 

چرا افراد خودکشی می‌کنند؟

مشکلات زندگی هر فردی متفاوت است و هرکس یک توان روحی در برابر مسائل دارد. از این جهت علت‌های مختلفی برای خودکشی وجود دارند که در ادامه آن‌ها را معرفی می‌کنیم:

خودکشی چیست؟

  • بیماری جسمی

افرادی که به یک بیماری شدید دچار شده‌اند و یا در اثر یک حادثه اعضا بدن خود را از دست داده‌اند، بیشتر به فکر خودکشی می‌افتند تا خود را از این زندگی نجات دهند. این افراد تحمل بیماری را ندارند و نسبت به آینده خود ناامید و افسرده می‌شوند.

  • عدم سازگاری با شرایط

برخی از افراد نمی‌توانند با شرایط به وجود آمده سازگاری پیدا کنند که این می‌تواند ناشی از عدم تربیت درست در خانواده و مدرسه و یاد نگرفتن راهکارهای مقابله‌ای با مسائل باشد. در این شرایط فرد قادر به گرفتن تصمیمات درست نیست و به خودکشی فکر می‌کند.

  • داشتن اختلالات روانی

برخی از اختلالات روانی مانند افسردگی، جنون آنی، دوقطبی و اضطراب‌های شدید دلیلی برای اقدام فرد به خودکشی هستند. این افراد نسبت به بیماری خود آگاه نیستند و برای درمان آن اقدام نمی‌کنند. متأسفانه به دلیل ناآگاهی اطرافیان با این افراد برخورد درستی ندارند که این خود می‌تواند باعث ترغیب فرد به خودکشی شود. 

  • زندگی در محیط‌های ناسالم

دوستی و زندگی با افرادی که از لحاظ روحی ثبات ندارند، می‌تواند باعث تغییر دیدگاه فرد شود و او را به تفکرات اشتباه آلوده کند. به خصوص نوجوانانی که ارتباطات ناسالم دارند بیشتر در معرض آسیب خودکشی قرار می‌گیرند. 

  • مصرف مواد مخدر

افرادی که اعتیاد به مواد مخدر دارند، تسلطی روی اخلاق و رفتار خود نخواهند داشت و با بروز کوچک‌ترین مشکل در زندگی اقدام به خودکشی می‌کنند. خودکشی یکی از پیامدهای اعتیاد است. 

از دیگر عوامل خودکشی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مرگ یک فرد مهم و عزیز
  • سابقه خودکشی در خانواده
  • شکست خوردن‌های پی‌درپی
  • تجربه سوءاستفاده جنسی و تجاوز
  • از دست دادن یک رابطه مهم عاطفی یا شغل

چرا افراد خودکشی می‌کنند؟

چگونه می‌توان علل خودکشی را از بین برد و از وقوع آن پیشگیری کرد؟

در برخی موارد خودکشی یک امر ناگهانی است و احتمال این‌که رفتار فرد پیش از آن کاملاً عادی باشد، وجود دارد، اما به محض مشاهده کوچک‌ترین رفتار غیرعادی باید برای درمان آن اقدام کرد. روش‌های درمانی برای پیشگیری از خودکشی در ادامه معرفی می‌شوند:

  • روان درمانی

زمانی که یکی از عارضه‌های اختلالات روانی مانند افسردگی مشاهده شد، حتماً لازم است که به یک فرد متخصص مراجعه شود. به خصوص بروز این رفتارها در نوجوانان می‌تواند نشانه خطر باشد و شما باید آن‌ها را جدی بگیرید. شما با هزینه‌هایی که برای روان درمانی و مشاوره پرداخت می‌کنید از هزینه‌های ثانویه جلوگیری خواهید کرد. 

  • رفتار مثبت به‌صورت نامشروط

گاهی اوقات افراد برای این‌که حوصله حرف زدن و پاسخ دادن ندارند در جواب چطوری تنها می‌گویند، خوبم. اما با کمی دقت می‌توانید متوجه حال بد آن‌ها در جواب این سؤال شوید. در این حالت سعی کنید با رفتار مثبت به فرد نزدیک شوید و پای حرف‌های او بنشینید. به این ترتیب فرد سبک شده و افکار منفی در او کم می‌شوند.

  • دارودرمانی

اگر مشکلات فرد به جایی برسد که لازم باشد از دارو استفاده کند، حتماً باید به روان‌پزشک و پزشک متخصص مراجعه شود تا با تجویز دارو، رفتارهای غیرمعقول فرد کنترل شود. در شرایط دارودرمانی وضعیت فرد باید مدام تحت کنترل باشد.

  • تلاش برای ارتباطات سالم

وجود افراد مهربان و دلسوز مانند پدر و مادر یا دوستان صمیمی در کنار فرد مستعد خودکشی بسیار کمک‌کننده است و او را برای ادامه زندگی امیدوار می‌کند. همچنین داشتن یک رابطه عاشقانه سالم به فرد انگیزه لازم را می‌دهد.

  • کسب مهارت سازگاری

فرد مستعد با مراجعه به روانشناس و پیروی از حرف‌های او می‌آموزد که چگونه در برابر مشکلات سازگاری پیدا کند. روانشناس به او یاد می‌دهد که در مواجه با مشکل‌ها چگونه واکنش نشان دهد و آرامش خود را حفظ کند. فرد با یادگیری مهارت‌های حل مسئله به مشکلات با دید بهتری نگاه می‌کند. 

  • داشتن هدف

افراد بی‌انگیزه که برای خود هدف مشخصی ندارند، دچار ناامیدی می‌شوند و تمایل زیادی برای خودکشی خواهند داشت. داشتن یک هدف مشخص، فعالیت‌های هنری، شرکت در کلاس‌های ورزشی، داشتن یک شغل مناسب و به طور کلی به دنبال تغییر و بهتر شدن بودن به فرد برای ادامه زندگی نیرو می‌دهد و فکر خودکشی و مرگ را از سر او بیرون می‌کند. 

سخن آخر

خودکشی یک نوع بیماری است که فرد دیگر امیدی برای ادامه زندگی در وجود خود نمی‌بیند و با دستان خود مرگ را فرامی‌خواند. به طور کلی افرادی که قدرت سازگاری پایینی دارند و نمی‌توانند مشکلات به وجود آمده را مدیریت کنند، فکر خودکشی به ذهنشان خطور می‌کند. افراد مستعد خودکشی با مراجعه به روانشناس و کمک گرفتن از آن‌ها می‌توانند به خود کمک کنند. ما راهکارهای دیگری را در این مقاله ذکر کردیم که شما می‌توانید از آن‌ها برای کمک به کسانی که استعداد خودکشی دارند، کمک بگیرید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.